Soli pa solim, kas jāzina par sulu ražošanu

img

Par sulu ražošanu stāsta Līga Sakne, CIDO bezalkoholisko dzērienu kategorijas vadītāja Baltijā.

Sulas pakās visbiežāk tiek ražotas no koncentrētas sulas, un tām piemīt gluži tādas pašas vērtīgās īpašības kā svaigi spiestajām. Izsekojot ražošanas procesam no A līdz Z kļūst skaidrs, ka arī no rūpnieciski ražotās sulas satur cilvēka organismam nepieciešamas vielas: minerālvielas, vitamīnus, antioksidantus, aminoskābes un organiskās skābes.

Koncentrēta sula ir dabīga izejviela, ko iegūst no augļa vai dārzeņa sulas iztvaicējot ūdeni. No notīrītiem un nomizotiem augļiem un dārzeņiem tiek izspiesta sula, tad no šīs sulas iztvaicē noteiktu ūdens daudzumu. Tādējādi sula tiek koncentrēta jeb sabiezināta, iegūstot dabīgu biezeni. Šī procesa pamatā ir ūdens daļas atdalīšana paaugstinātas temperatūras un spiediena režīmā.

Koncentrētas sulas kā izejvielu izmanto ražotāji, lai tās būtu vieglāk transportējamas nekā veseli augļi un dārzeņi, un cilvēki varētu dzert, piemēram, iecienītas apelsīnu, ananāsu, mango augļu sulas, kuras ražot Latvijā no veseliem augļiem būtu dārgi. No koncentrētas sulas iegūtas sulas īpašības ir līdzvērtīgas tām, kas tieši iegūta no augļiem un dārzeņiem to audzēšanas vietās. Piemēram, par apelsīnu lielākajiem audzēšanas reģioniem tiek uzskatīta Florida ASV, Kuba un Brazīlija. Par mango – Indija.

Latvijā ražotnē ūdeni un koncentrētu sulu samaisa speciālās sagatavošanas cisternās jeb tvertnēs. Tad pārbauda sausnas saturu, ar ko nosaka, vai sagatavotā sula atbilst nepieciešamajiem kritērijiem un prasībām. Kad jaukšanas process pabeigts, sulu karsē, līdzīgi, kā to darām mājās ar trīs litru burkām. Mājās mēs to darām pusstundu, bet sulu ražotnēs modernās tehnoloģijas ļauj to veikt dažās sekundēs. Līdz ar to tiek saglabāti vairāk vērtīgo vitamīnu un minerālvielas. CIDO stundā spēj saražot vismaz 7000 litrus sulas.

Tālāk sulas pilda kartona iepakojumā, kas to vislabāk aizsargā no gaisa un gaismas negatīvās ietekmes, tādā veidā pasargājot no bojāšanās un nodrošinot ilgu uzglabāšanas laiku. Tas ļauj ražot sulas bez konservantiem. Kartona iepakojums ir unikāls izgudrojums. Tas sastāv no sešiem slāņiem: folija aizsargā no gaismas un gaisa, polietilēna slāņi nodrošina aizsardzību no mitruma, bet kartona slānis piešķir iepakojumam formu un izturību. Pateicoties īpašajam iepakojumam, sulas neatvērtā pakā var uzglabāt ilgstoši svaigas. Atvērtās pakās  sulām piekļūst mikroorganismi un tās sāk bojāties un pelēt. Pelēšanas procesa sākšanās norāda arī uz to, ka veikalos nopērkamā sula iepakojumā ir dabīgi produkti.


Vairāk ziņu
Jaunumi
CIDO – PIRMIE EIROPĀ AR JAUNU, DABAI DRAUDZĪGĀKU KORĶI!

Sākot ar 2022. gada janvāri CIDO ir uzsākuši 1L Tetra Paku ražošanu ar jauniem videi draudzīgākiem korķiem. Jaunie korķi paliek piestiprināti pie iepakojuma un ir dabai draudzīgāki, jo samazina mazo atkritumu nonākšanu vidē.

Jaunumi
Sulu padomi sievietēm

Lielākajā daļā ģimeņu uztura paradumus diktē tieši sievietes – jo labāku piemēru viņas rāda saviem bērniem un dzīvesbiedram, jo lielāka iespēja, ka ģimene dzīvos veselīgāku dzīvesveidu.

Jaunumi
Laužam mītus – sulas ir vīriešu dzēriens

Vīrieši ikdienā daudz vairāk ir pakļauti fiziskai slodzei, un tiem vairāk jāuzņem zaudētās minerālvielas.

Uz augšu